top of page

Waarom een wilg?

Therapeutisch groen

De wilgenbast bezit diverse inhoudsstoffen die hem onstekingswerend, pijnstillend en kraakbeen beschermende eigenschappen op het bewegingsstelsel toeschrijven. Hierdoor kan hij bij zowel mens als dier zeer breed ingezet worden bij allerhande acute en chronische aandoeningen van het bewegingsstelsel. In 40 procent van de gevallen zijn mensen en dieren na een kuur van 4 weken volledig pijnvrij. Ook bij hoofdpijn van diverse oorsprong is de wilg een zeer geliefde plant, in 75 procent van de gevallen treedt er binnen het uur verlichting op. 

NIET TE GEBRUIKEN BIJ KAT WEGENS AANWEZIGHEID VAN SALICYZUUR.

Geen natte voeten

De bomen verdampen enorme hoeveelheden water en kunnen zo worden gebruikt om water te zuiveren. De wilgen nemen de voedingstoffen uit het water op en slaan die op in hun hout. Dit hout kan op zijn beurt weer worden gebruikt als biomassa voor energie of compost! Drassige landen kunnen met wilgen droog gemaakt worden, wat in het verleden veelvuldig gebeurde.

In het belang van de kleinste beestjes:

Wilgen in bloei zijn echter niet alleen mooi, hun nectar en -stuifmeel is ook van levensbelang als voedselbron voor veel vroeg vliegende insecten. Zowel nectar als stuifmeel zijn vitale voedselbronnen voor insecten, en omdat wilgen vaak vele duizenden katjes hebben, vormen ze een rijkelijk gedekte tafel.

Blauwe bij
Blauwe bij

Magische bomen

De wilg is verbonden met allerlei magische verschijnselen. Door zijn welige groei is de boom een symbool van vruchtbaarheid, maar ook van ongelukkige liefde, dood en het dodenrijk (treurwilg). Heksen schijnen in de kruinen van wilgen te wonen en hun bezems van wilgentakken te maken; met een wilgenfluitje schijn je ze op een afstand te kunnen houden. In China is de wilg een symbool van onsterfelijkheid. In de Keltische traditie staat een wilg voor het vrouwelijke maanritme, maar laten we ook vooral die enorme “beukwilg” (Whomping Willow) uit Harry Potter niet vergeten!

Groene pijl
bottom of page