top of page
Zoeken

Zilverdag 15 februari 2020

Bijgewerkt op: 9 mrt. 2020

Op 15 februari 2020 organiseerde Zilverbron / -spoor hun jaarlijkse 'Zilverdag'. Een dag in het teken van hun auteurs!6:00u 's morgens. De wekker gaat af. Slaapdronken kleed ik me aan en grijp alles wat ik nodig heb, een notitieboek en pen, gsm-oplader en m'n gevulde brooddoos. Oh, ja de pastasalade van m'n vriendin en de tot op het randje gevulde koffiebeker niet vergeten! GPS zegt 2 uur rijden. Ik neem een sip, let's go!


Workshop 1 - Promotie

“Wat kan je voor, tijdens en na het schrijfproces doen om te promoten.”

Bij het debuut van Ruiters van de Nacht, was ik ervan overtuigd dat ik moest wachten tot het boek in de omloop was om recensies te verwachten en feedback. Tijdens de seminarie ontdekte ik dat er zoveel meer is buiten het schrijven om je verhaal klaar te stomen voor de wereld. En wat eens je op een beurs staat? Hoe ga je van 'Oh nee, iemand kijkt naar mijn cover. Loop door, loop door', naar 'Kan ik u misschien wat over mijn verhaal vertellen?'


Workshop 2 - Boek plotten

“Hoe maak je het jezelf zo gemakkelijk mogelijk?

De vereiste was om een synopsis uit te werken voor de Zilverdag. Dus maakte ik de dag ervoor (op Valentijn, stel je voor), de verhaallijn van Ruiters van de Nacht 3 (aangezien boek 2 al geschreven is). Het gaf me een mooi overzicht maar dankzij de cursus realiseerde ik me dat nog zoveel gaten in de verhaallijn van boek 3 zitten! Door de 'post-it' methode toe te passen, wat een behoorlijk kleef- en plakwerk was, borrelden enkele ideeën op. Die staan nu klaar om uitgeschreven te worden!


Workshop 3 - Waar loop je tegenaan bij het schrijven?

“Wat zijn de struikelblokken in je proces?

In een klassikaal groepsgesprek werden allerlei problemen en oplossingen besproken die een steun konden bieden. Schrijven is immers ondanks het (onuitputtelijke) vat van ideeën niet altijd even simpel. En wat met het redactieproces? Zijn er do's en don't en hoe ga je het beste om met strubbelingen tussen auteur en editor? Het leuke hiervan vond ik om advies en tricks door te geven aan de auteurs wiens manuscript klaar ligt om onder de loep genomen te worden. Twee jaar geleden stond ik zelf te bibberen en te beven in het vooruitzicht van Relikwieën van het verleden.


Workshop 4 - Personages?

“Wat definieert je personage?

In deze workshop werd nagekeken hoe je een personage wil voorstellen aan je lezers. Waar moet je allemaal rekening mee houden? De verschillende trilogieën van Star Wars hebben een grote rol gespeeld bij de verklaring van verschillende verhaaltypes, maar ik vond het toch wat over'Rey'ted.

Workshop 5- Wereldbouw

“Waar leven je personages?

Veel fantasyboeken hebben andere leefwerelden, maar ook andere genres werken niet altijd met 'onze' realiteit. Kijk maar naar science fiction verhalen. In deze workshop leerde ik wat het inhoud, een eigen wereld creëren en waarom je nooit zomaar iets vanzelfsprekend kan beschouwen. Een echte wereldverandering (oké, genoeg puns nu).


Zoals je kan lezen, Zilverbron / -spoor steekt enorm veel energie in dit soort dingen! Daar rij ik met plezier enkele uurtjes voor naar Nederland!


En nu snel verder redigeren aan Het geheim van Winterplas. De deadline nadert!

24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page